Mitől jó egy cipő?!

 

Bizonyára sok helyen olvashattál már arról, hogy “mitől jó” egy cipő. Mindenki más-más szempont szerint választ cipőt, de valahogy a láb egészségét még nem láttam a szempontok között.

Egy gyors felsorolás, majd részletesebben is kifejtem, szerintem mi alapján érdemes lábbelit választani.

-méretpontosság

-anyagfelhasználás

-funkció

 

 

 

Méretpontosság:

A láb mérete nem állandó, ahogy az ember egyéb testrészei sem. A jelentősebb igénybevétel hatására megduzzad, bedagad. Reggel, nyugalmi állapotban más méretű lehet, mint este. A jó cipőnek ezt “le kell tudnia követni”.  Arról se felejtkezzünk el, hogy minden embernek a lába kicsit más. Van akinek a nagy lábujja a leghosszabb, van akinek a középső, akad akinek keskeny és akinek szélesebb a lába, nem beszélve a “bütyökről”.

A jó cipő kényelmes, de tartja a lábat és elöl az ujjaknál kb. 1 centivel hosszabb mint a lábunk. Így járásnál nem ér hozzá a lábunk ujja, vagy körmünk a cipő orrához.

 

Anyagfelhasználás:

Vannak speciális használatú lábbelik, (gumicsizma, futócipő, munkásvédelmi bakancs) melyekkel szemben teljesen eltérő követelmények vannak, de számomra egy általános használatú utcai cipő felsőrésze és bélése kizárólag valódi bőr lehet. A természetes bélésbőr a láb által termelt nedvességet magába szívja, nem engedi a lábat “befülledni”. Levétel után a nedvesség kipárolog belőle és ismét készen áll a viselésre.

A csillogó, de vastagon fedett felületű bélések, a “lélegzőbőr” bélések a műbőr bélések nem képesek arra, hogy a láb által termelt nedvességet kezeljék. Így előbb-utóbb a “sötét és nedves” helyeken megtelepedhet a körömgomba, hogy a túlzott izzadást és lábszagot ne is említsem.

Véleményem szerint általános viseletre alkalmas  cipő felsőrésze esetén a természetes bőrnél jobb anyagot még nem “találtak fel”. Összehasonlítva a “műbőrökkel”, “lélegző bőrökkel”, “textilvelúrral” és egyéb szintetikus anyaggal, a természetes bőr sokkal tovább bírja és kevésbé deformálódik (minőségi elkészítés esetén). A műbőrökre jellemző, hogy hamar elveszik rugalmasságukat, merevvé válnak és kitöredeznek.

 

Funkció:

Lábbeli vásárlás előtt legyünk tisztában azzal, hogy milyen “használatra” veszünk cipőt. A magassarkú cipő rendkívül csinos és szép lábat eredményez, de túlzott viselése deformációhoz vezethet. Idegenvezetők lehetőleg maradjanak a  trotőr (4-5 cm) magasságnál. “Mindenre jó” lábbeli nem létezik.

Még alkalmi lábbelik esetén is javasolt mérlegelni, hogy hol és milyen időtartamra kívánjuk viselni az adott lábbelit. Ha valaki “nem szokta meg” a magassarkú cipő viselését, nem javaslom, hogy azonnal egy 8-10 cm-es tűsarkúval kezdjen. Akármilyen kényelmesre is sikerül a cipő, nem lesz komfortos a viselése.

 

Cipő , , ,
Facebook
Google+
YouTube
PINTEREST
PINTEREST

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Dismiss