A cipő ápolásáról

Miért érdemes a bőr cipőinket ápolni?

Ugyanazért amiért a saját bőrünkkel is foglalkozunk… A cipőt is érik környezeti hatások (eső, napfény, sár, latyakos sólé, mechanikai kopás). Mindezek befolyásolják a bőr tartósságát, színét. Minimális odafigyeléssel évekkel hosszabbítható meg egy-egy lábbeli élettartama. Így nem csak tovább viselhetjük kedvenc lábbelinket, de még pénzt is spórolunk, mert később kell újat keresni.

 

Hogyan gondozzuk cipőinket?

A legfontosabb, hogy hagyjuk pihenni. Egy kézzel készült cipőnek nem csak a színe de a bélése is valódi bőrből készül. Viselés közben a láb hőt és nedvességet termel. A nedvességet a bélés szívja magába amit a nyugalmi állapotában párologtat el. Fontos!!! Soha ne szárítsuk a cipőt a fűtőtesten Vagy olyan módon, hogy hirtelen távozhasson belőle a nedvesség, mert ez a cipő deformációját okozhatja. Helyezzük a cipőt Sámfán a fűtőtesthez közel és adjunk neki időt.

 

-Sámfa

A sámfa fából vagy szivacsból, a lábbeli orrformájával megegyező alakú eszköz. Célja, hogy a cipő orrán keletkező ún. “járóráncokat” csökkentse. Újságpapírból is készíthetünk tömőanyagot. Fontos, hogy az újságpapírból készített galacsin alakja megegyezzen a cipő orrformájával.

 

-Tisztítás

Különböző kikészítésű bőrökből készülhetnek cipők és ezeket természetesen más-más módon kell ápolni. Alapvetően három típusú kikészítést különböztetek meg.

-Lakk bőrök ápolása egyszerű, enyhén nedves ronggyal töröljük át amíg tiszta lesz, majd pihentessük a cipőt

-Box / fedett bőrök ápolása hasonlít a lakk bőrhöz, tisztítsuk meg a szennyeződésektől, töröljük tisztára majd cipőkrémmel ápoljuk, csinosítsuk ki.

-Nubuk vagy velúr bőrök ápolása eltér, mivel ezek a típusok nem fedett, hanem nyitott felületű bőrök. Gyakorlatilag csiszolt felületű bőrök vagy hasítások, ezáltal a vizet közvetlenül magukba szívnák. Ezt elkerülendő, nem használjunk vizes rongyot, hanem un. Nyersgumi vagy réz drótkefe segítségével távolítsuk el róla a szennyeződéseket, majd a bőr színével egyező színű “velúr ecsetelő” segítségével javítsuk fel a színét. Tipp: érdemes lehet impregnálóval is lefújni a velúr részt így nem szívja magába a nedvességet.

 

-Krémezés

Lehetőleg jó minőségű krémet használjunk, ami szilikonmentes és lehetőleg méhviaszt tartalmaz. A mostanában kapható szilikonos szivacsok pillanatok alatt csillogóvá varázsolják a cipőt, de hosszútávon szárítják a bőrt, amitől az kirepedhet.

Cipőkrémtől függően, annak használati utasítását betartva. Általában egy enyhén nedves rongydarabot a cipőkrémbe mártjuk, majd vékony rétegben, körkörös mozdulatokkal gyengéden az ujjunkkal a bőrbe masszírozzuk a krémet, majd kb. 5 perc száradás után egy tiszta puha ronggyal a cipőt kifényesítjük.

 

– Impregnálás / Téli cipőápolás

Manapság egyre több helyen lehet kapni olyan készítményeket, amelyek segítségével a bőrök felülete vízlepergetővé válik, így nehezebben szívja fel a vizet vagy télen a sós vizet, mely erősen roncsolhatja a bőrt.

Fedett bőrök esetén inkább a krémezést ajánlom, mert a krémben található méhviasz megakadályozza a víz felszívódását.

Csiszolt bőröknél hasznos lehet egy vízlepergető réteg felvitele a nubuk vagy velúr bőrre.

 

Cipőápolás, Tippek-tanácsok , , ,
Facebook
Google+
YouTube
PINTEREST
PINTEREST

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Dismiss