A cipészetről általában

“Ne sutor et ultra crepidam”

-Suszter maradj a kaptafánál

 

A lábbeli viselet nagyjából egyidős az értelmes emberrel. Eleinte lenyúzott állati bőröket, vagy fakérget

kötött a lábára, hogy védje a hideg vagy a mechanikai hatásokkal szemben. Később rájött, hogyan tartósíthatja “cserezheti ki” a nyersbőrt meggátolva annak rothadását. Innentől kezdve készített magának különböző lábbeliket.

Hogy hol, milyen lábbeliket készített magának az ember?

bővebben itt olvashatsz róla (ez még feltöltés alatt).

 

 

Mi a cipész mesterség?

 

A cipészmester az a személy, aki egy adott kaptafára megtervezi és el is készíti a modellt amit megálmodott.

Először elkészíti a felsőrész elkészítéséhez szükséges alapmintát és részmintákat, majd a szabás és behajtó (bukkoló / buggoló mintákat).

A minták birtokában kiszabja a felsőrész és bélés alkatrészeket, majd varrással összeerősíti azokat. Ennek végeredménye a kész felsőrész, melyet már “csak” végleges formára kell alakítani a kaptafán. Erről több videót is megtekinthet itt

 

Kétféle megközelítéssel találkozom napjainkban.

  • Az egyik szerint a cipőkészítés a kész felsőrésztől kezdődik a fárafoglalással, tehát szigorúan véve csak az “aljaösszeszerelést” tekinti cipőkészítésnek.
  • A másik szerint – amit én is vallok- , a cipőkészítés a felsőrész szerkesztésével, vagy a felsőrész alkatrészek szabásával kezdődik, tehát a “cipész mester” gyakorlatilag a nulláról készíti el a cipőt a kaptafára

 

Sokan kérdezik, hogy: “és a kaptafa?”

A kaptafa készítés már régen elvált a cipész szakmától. Szerintem a cipész nem készít kaptafát – ahogy bőrt sem cserez – legfeljebb kiegészíti, lábra igazítja.

kaptafa

Módosítja az eredeti bőségét, a láb kisebb elváltozásainak megfelelően kiegészíti a kaptafát. Ilyen lehet például a “bütyök” vagy a “kalapácsúj”. Ezeknek a módosításoknak köszönhetően a lábnak nem kell “betörni” vagy kitaposni a cipőt, hanem pont olyan lesz, amilyen a láb formája.

 

 

A cipész a kész kaptafára tervezi meg és készíti el a megálmodott modellt

Ez egy igen összetett és hosszadalmas munka és bevallom legalább 10-15 év tapasztalatot igényel. Félreértés ne essék, ez egyáltalán nem bonyolult szakma, csak -mint minden más szakma esetén- ehhez is érteni kell és rengeteget gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni… Tehát röviden a teljes folyamatról…

 

Kaptafára a modell megtervezése

Gyakorlatilag a kaptafát bevonjuk egy speciális maszkoló anyaggal és erre tudjuk megrajzolni a modellt. Így látható a kaptafán a cipő végleges formája. A maszkolóanyagot egy papírra ragasztjuk, így a három dimenziós kaptafa rajzból lesz egy síkban kiterített két dimenziós mintánk amit alapmintának nevezünk.

regikep-2_resize

Az alapmintából szerkesztjük meg a részmintákat, szabás, jelölő és szélbehajtó (bukkoló) mintákat. Ha ez kész, már kezdhetjük is a felsőrész szabását.

 

Felsőrész készítése

Az egyik legfontosabb művelet a szabás, (melyről ide kattintva olvashat)

Itt dől el, hogy a cipő melyik része a természetes állati bőr melyik részéből lesz kiszabva. Ettől függ a lábbeli tartóssága. A különböző alkatrészek szabását követően azok szélei kerülnek megmunkálásra, melyet egy élező vagy vékonyító gép segítségével végezzük (régen kézzel végezték ezt is). A lényege, hogy ha behajtott széllel dolgozunk, akkor a visszahajtásnál ez dupla vastagságú anyagot eredményezne. Ezt elkerülendő, az alkatrészek széleit elvékonyítjuk, hogy egyenletes átmenetet biztosítsunk azok  találkozásánál.

Az előkészített alkatrészek széleit behajtjuk, illesztjük, összeragasztjuk, majd varrással összeerősítjük. Kierősítő szalagokat helyezünk el benne, hogy tartósabb legyen a felsőrész, majd következik a bélelés, körültűzés és szinte kész is vagyunk a felsőrésszel.

 

Alja összeszerelés avagy elkészül a cipő

A kész felsőrészből cipőt a kaptafa segítségével lehet “varázsolni”. Az alja összeszerelés során a felsőrész szín és bélésbőre közé merevítőket helyezek (sarok és orr-merevítő amit kéregnek és kaplinak neveznek), majd a kaptafán hagyom hogy kimerevedjenek / rögzüljenek. Ezt követően a talpat és sarkat ragasztom fel rá. A talpalás után jön a csinosítás / vasalás, krémezés, kaptafa kivétele, és majdnem kész is a cipellő.

Ha úgy haladok a blogokkal ahogy szeretném akkor hamarosan minden részműveletről készítek bővebb képes ismertetőt, ami közvetlenül elérhető lesz.

Cipő, Szakismeret, Szakma, Tudástár ,
Facebook
Google+
YouTube
PINTEREST
PINTEREST

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Dismiss