Amit a javításról tudni érdemes

Egyre többször keresnek fel javítással kapcsolatos kérdéssel ,tanáccsal.

Itt szeretném leszögezni, hogy kizárólag a saját cipőimet javítom!!! Szívesen segítek, adok tanácsot, mondok véleményt más gyártók cipellőiről, de NEM javítom azokat!

Sajnos én is látom, hogy már jó cipőjavítót is nehéz találni, nem csak susztert! Sokszor látom, hogy a magát “javítónak” nevező sajnos szeret “taknyolni”. Olcsó anyagokkal javít és nem megfelelő technológiát alkalmaz, vagy halvány segédfogalma sincs arról, hogy adott gumit / műanyagot mivel lehet és mivel nem lehet ragasztani.

Hangsúlyozom, hogy tisztelet a kivételnek és a bejegyzés végén ajánlok is néhány javításra szakosodott cipészt és bőrdíszművest akik legutolsó ismereteim szerint normálisan, lelkiismeretesen, szakszerűen javítanak.

 

Amiért ezt a topikot nyitottam az az, hogy pár mondatban bemutassam mennyi munka egy szakszerű, minőségi cipőjavítás és ezt egy másik blogban fotókkal illusztrálom is. Alapvetően egy jól összerakott cipellő elég sokáig használható, ugyanakkor normálisan javítható is. Sajnos rengeteg olcsó cipőnél nem éri meg pl. megtalpalni, mert a felsőrészén is látható, hogy hamarosan elvásik, így felesleges bármennyit rákölteni.

Szerintem egy jó cipőnek a felsőrésze legalább 2-3-4 talpalást ki kellene bírnia (használattól függően) és számos sarkalást is. Itt jön egy nagy előnye a bőrtalpnak. A bőrtalp könnyedén és megfelelő ragasztási szilárdsággal ragasztható egymáshoz, azaz rétegezhető. Ha a talp elkopott, de még nem lukas a cipellő, elegendő a talpat mindenhol egyenlő mértékben lecsiszolni és az új talp hozzá is ragasztható.

 

Sarkalás:

Sarkalásnál alapvetően 2 fő probléma szokott előfordulni.

1, amikor a sarok alján látható sarokflekk vagy járófolt kopik el. Ezt egyszerűen egy cserével orvosolni lehet.

2, a sarok maga sérül meg, pl, a sarokbevonó bőr szakad fel, nos ez már nehezebb. Ilyenkor le kell szedni a sarkat, arról a bevonót, újat szabni és ismét összeszerelni… Igen, ez komolyabb és hosszadalmasabb munka.

 

Talpalás:

Talpalásnál az elkopott talpra vagy helyére, egy másik talp vagy gumilemez kerül felhelyezésre.

Itt eleve el kell dönteni, hogy ismét bőr talppal legyen a topán javítva, vagy egy kicsit nagyobb kopásállóságú gumitalpat kapjon.

 

 

Cipő, Cipőápolás, Szakma, Tippek-tanácsok , , , ,
Facebook
Google+
YouTube
PINTEREST
PINTEREST

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Dismiss